בת מצווה

רַבּוֹת בָּנוֹת עָשׂוּ חָיִל וְאַתְּ עָלִית עַל כֻּלָּנָה.

בת מצווה

במהלך הדורות נקבע גיל 12 כגיל הקובע לקבלת עול מצוות על ידי הנערה ולהצטרפותה לקהל הבוגרים והבוגרות. טקס בר המצווה המסורתי הכולל עליה חגיגית לתורה, התעצב לקראת סוף ימי הביניים. במאתיים השנים האחרונות מובילה היהדות הרפורמית מהפכה נפלאה בעולם היהדות בכל הנוגע למקומן של נשים בבית הכנסת בפרט ובחיי הדת והרוח בכלל. נשים נספרות למניין, מכהנות כרבות וחזניות, מלמדות, מחדשות ויוצרות. ביטוי מרכזי למהפכה זו הוא ההזמנה של נערות והוריהן לציין את בת המצווה בטקס מסורתי של עליה לתורה בבית הכנסת.

מתעניינות בבת מצווה?

פנו אלינו ונחזור אליכן עם כל הפרטים.

בת מצווה בקהילות התנועה הרפורמית

בשנים האחרונות אלפי משפחות ישראליות אינן מסתפקות רק במסיבה, אלא חוגגות את בת המצווה של הבת בקהילות התנועה הרפורמית, תוך הפיכת הטקס לנקודת זמן משמעותית, ערכית ומרגשת לכל המשפחה.

בצד המנהגים המסורתיים של הטקס: עליה לתורה, קריאת ההפטרה, ההתעטפות הראשונה בטלית, זריקת הסוכריות וכו', יש לחגיגות בת המצווה בקהילות שלנו מספר מאפיינים ייחודיים. החשוב שבהם הוא הרצון להפוך את הטקס לחוויה בעלת תוכן ולא רק ל"מצוות אנשים מלומדה". בצד לימוד הקריאה בתורה וטעמי המקרא, נוהגות קהילות התנועה הרפורמית לערוך מפגשי הכנה קבוצתיים וחווייתיים, העוסקים במשמעות הטקס, במרכיביו השונים, בזהות היהודית והישראלית ובמושגים של אחריות חברתית ובגרות. ברוב הקהילות מוזמנים אף ההורים להשתתף בחלק מן המפגשים ולהיות שותפים לתהליך ההכנה של הבת.

עדילה מרום רגב עולה לתורה בבית הכנסת ברכת שלום קיבוץ גזר

מאפיין נוסף מרכזי וחשוב של טקס בת המצווה בקהילות היהדות הרפורמית הוא האווירה השוויונית והמשפחתית. כל בני המשפחה יושבים יחדיו, עוטפים באהבתם את הבת; נשים וגברים מוזמנים לעלות לתורה ולטול תפקיד במהלך הטקס ומקומם של ההורים בטקס משמעותי ומרכזי.

בנוסף, בני המשפחה מוזמנים להעשיר את הטקס המסורתי בביטוי אישי ומשפחתי, הבא לידי ביטוי בברכות, בהשתלבות בהנחיית התפילה ובדרכים נוספות. טקסי בת המצווה נערכים מתוך רצון לקרב את בני המשפחה ואורחיהם אל מטבע התפילה המסורתי ועל מנת לאפשר להם "להרגיש בבית".

התפילה מונהגת על ידי רב רפורמי או רבה רפורמית, ולעתים גם על ידי חזן או חזנית. התפילה מלווה בהדרכה ובהסברים המקלים על ההתמצאות בסידור התפילה ועל ההשתלבות בשירה ובקריאה. טקסי בר המצווה נערכים בימים בהם נהוג לקרוא בתורה: שבתות (בשעות הבוקר ואחה"צ), בימים שני וחמישי, בראשי חודשים, בימות חול המועד, ימי החנוכה, בחג הפורים ויום העצמאות.

הרבה נעמי אפרת מנחה נערות לקראת עלייה לתורה

מה אנחנו מציעים

בת מצווה בקהילה:  בתנועה הרפורמית לא רק בנים עולים לתורה אלא גם בנות מוזמנות בשמחה. הבת עוברת את אותו התהליך שעובר הבן, הכולל חוג לבני ובנות מצווה, ליווי צמוד לקראת הטקס, ועליה לתורה של בת המצווה במסגרת הקהילה הקרובה למקום מגוריכם.

לימוד פרטי לקראת טקס בת המצווה:  רבים מרבני ורבות התנועה מלווים את הילדה באופן אישי הכולל לימוד על משמעות גיל מצוות, הכנת הטקס והכנת הדרשה ועוד.

סדנאות לאימהות ובנות:  שנת בת המצווה הנה שנה מיוחדת המהווה הזדמנות לאם ולבת לעבור תהליך משותף. סדנאות האימהות ובנות של התנועה כוללת 6 -8 מפגשים בהם ניתנת האפשרות לאימהות ולבנות ללמוד באופן חוויתי נושאים שונים הקשורים לגיל זה כגון : דימוי גוף, מסורת אימהות ועוד.

בת מצווה כיתתית:  צוות מרכז החינוך והרבנים השונים בתנועה מלווים כיתות שלמות בתהליך בת מצווה כיתתי, הכולל לעיתים אף טקס בת מצווה משותף.

בת מצווה מאוחרת:  לנשים רבות לא הייתה את ההזדמנות שיש לילדות כיום לחגוג את בת המצווה שלהן באופן משמעותי, ובוודאי לא לעלות לתורה. חלק מנשים אלו בוחרות לחגוג בת מצווה מאוחרת במסגרת הקהילה, והן זוכות לליווי פרטי ולטקס קהילתי.

רוצה להתחיל את התהליך שלך? מוזמנת לפנות אלינו!

דילוג לתוכן