טלית

"בהתעטף עלי נפשי את ה' זכרתי" יונה ג'

טלית

"מי שהתעטף בטלית בנעוריו, לא ישכח לעולם". יהודה עמיחי 

הטלית הינה בגד מרובע, העשוי לרוב מצמר או פשתן, בעל ארבע פינות, או כנפות כפי שמכנים אותן לפעמים, שאליהן קשורות ציציות. הציצית היא עיקר המצווה בטלית והן נועדו להיראות ולהזכיר לאדם את אלוהים ואת מצוותיו. בטלית מתעטפים בזמן תפילת שחרית ובאירועים מיוחדים כגון חגים, בחתונה ובזמן העלייה לתורה ולכן גם בטקס בר/בת מצווה.

מצוות הטלית

עיקר המצווה בטלית היא למעשה הציצית, כלומר החוטים השזורים המשתלשלים מארבע פינות הטלית. מקור המצווה בציווי המופיע בספר במדבר:

"….וְעָשׂוּ לָהֶם צִיצִת עַל-כַּנְפֵי בִגְדֵיהֶם, לְדֹרֹתָם; וְנָתְנוּ עַל-צִיצִת הַכָּנָף, פְּתִיל תְּכֵלֶת. וְהָיָה לָכֶם, לְצִיצִת, וּרְאִיתֶם אֹתוֹ וּזְכַרְתֶּם אֶת-כָּל-מִצְוֹת ה', וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם וְלֹא תָתֻרוּ אַחֲרֵי לְבַבְכֶם וְאַחֲרֵי עֵינֵיכֶם אֲשֶׁר אַתֶּם זֹנִים אַחֲרֵיהֶם. ….." (במדבר טו לח)

התעטפות בטלית

כאשר אדם מתכסה בטלית מעל לראשו בזמן התפילה הוא מוצא עצמו במרחב אינטימי משל עצמו, בו הוא גם לא חשוף לדברים העשויים להסיח את דעתו, וגם אינו נראה על ידי אנשים העומדים בסמוך אליו. כך הוא יכול להתרכז בתפילה ביתר קלות. התעטפות מייצרת מעין מקדש מעט, של כל אדם ואדם.

​הציציות וההתעטפות בטלית מסמלות את הרצון של האדם להקיף את עצמו במצוות, ולחיות חיים מלאי משמעות, מוסר וקדושה. במקומות רבים מופיע שהמילה ציצית בגימטריה (600) יחד עם 8 החוטים ו-5 הקשרים אשר קושרים בהם, הם יחד 613 – או תרי"ג מצוות.

כיצד מתעטפים בטלית

את הטלית פורסים מאחורי הגב ועל הכתפיים בדומה לאופן שבו מתכסים בשמיכה דקה. לצורך הברכה מעלים את הטלית ומכסים גם את הראש ומברכים:

"בָּרוּךְ אַתָּה אֲדֹנָי אֱלוֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְווֹתָיו וְצִיוָּנוּ לְהִתְעַטֵּף בְּצִיצִית".

במקרים מסוימים כגון לפני הקריאה בתורה, נהוג לחבר את ארבעת הציציות ביחד ולהחזיקן ביד אחת.

 מי מתעטף בטלית? 

בתורה לא כתוב מי אמור להתעטף בטלית, אולם יש מנהגים שונים. עדות אשכנז נוהגים שרק לאחר החתונה מתעטפים בטלית, עדות המזרח לאחר הבר מצווה. בתנועות הליברליות נוהגים גם בנים וגם בנות לאחר הבת מצווה להתעטף בטלית.

דילוג לתוכן